Klubbens sponsorer

Fuldt hus hos Graversen

Tirsdag den 18. februar var det klubaften i Aarhus Automobil Sport, hvor en af klubbens mangeårige medlemmer var vært. Det var Johannes Graversen, som slog dørene op til sit værksted i Hinnerups industrikvarter, hvor han inviterede 35 af klubbens medlemmer indenfor.

2014-Graversen-Klubaften-01

Det blev en klubaften, hvor Special Saloon Car-køreren fortalte om Danmarks vel nok mest kendte racerbil – hans røde Fiat X1/9 Turbo – en bil, han har kørt race med siden 1980. Johannes Graversen fortalte om, hvordan han dels var faldet for bilmodellen, da den var ny i halvfjerdserne, dels hvordan han havde besluttet sig for at udvikle en turbomotor til den.

2014-Graversen-Klubaften-02

Netop turbomotorer havde tidligt fascineret Johannes Graversen, der først havde oplevet dem i anvendelse på dieselmaskiner, men mente, at der måtte være et potentiale indenfor benzinmotorer, som dengang var et totalt uudnyttet område. Han gik i gang med at udvikle på en Fiat 128-blok, og det er den samme blok, som i dag sidder i bilen. Sådan da. For der er gået en håndfuld blokke undervejs.

2014-Graversen-Klubaften-03

Mange af de komponenter, som den røde raket er opbygget af, er enten håndbygget og selvudviklet. Johannes Graversen viste flere eksempler på det arbejde, han havde været igennem, heriblandt udviklingen af de modeller i træ, som blev brugt til at udforme et gearkassehus, som kunne holde til motorens mange kræfter. Men der var også svipsere undervejs, og dem gik Johannes Graversen heller ikke af vejen for at vise. Heriblandt er par krumtapaksler, hvor det var gået galt under dreje/fræsearbejdet. ”Så er det bare spørgsmålet om at bestille 61 kilo stå mere og starte forfra,” som han sagde.

2014-Graversen-Klubaften-04

Og der blev spurgt. Og svaret. Og fotograferet.

Fra Aarhus Automobil Sport skal der lyde en stor tak til Johannes Graversen for at fortælle og at ville huse og ikke mindst til Annelise Graversen for den udsøgte forplejning.